KÖZÖSSÉGI TELE-HÍR (pdf)

Hírlevél a Közösségi Tele-Kert alakulásáról

 

Közösségi Tele-Kert

2016. november

Közösségi nap, Adventre készülődve.

 

Közösségi Tele-Kert

2016. május - október

Életképek, - avagy, a gyerekek már belakták a Tele-Kertet.

 

Közösségi Tele-Kert

2016. szeptember

Készen vannak az asztalok és a padok is.

 

Közösségi Tele-Kert

2016. szeptember

Elkészült és helyére került a komposztáló láda.

 

Közösségi nyárbúcsúztató a Tele-Kertben

2016. augusztus 31.

Program a gyerekeknek: közösségi játékok, vetélkedők, a felnőtteknek: kertrendezés, betakarítás, közös főzés.

 

Közösségi Tele-Kert

2016. augusztus

A gyerekek nagy örömére elkészült a hinta is.

 

Közösségi Tele-Kert

2016. augusztus

Összeszerelésre került a "sörkollektoros" aszaló, amelyet ki is próbáltunk alma és szilva aszalásával. Száradnak a fűszernövények is: borsmenta, fodormenta, csombor, oregánó, rozmaring, lestyán és zsálya. Leszedtük a kertből a csemege kukoricát, a padlizsánt és a főzni való tököt.

 

Közösségi Tele-Kert

2016. június-július

A veteményesben bőven termett zöldségek lehetőséget adnak a friss fogyasztásra és a télire való tartósításra, amelyek a közösségi napok alkalmával és a Gasztro klub foglalkozásai során kerülnek felhasználásra.

 

 Közösségi Tele-Kert

2016. június

A "herba-kertben" és a veteményesben folyamatosan van munka. Gondos kezek vigyázzák a gyümölcsfákat, óvják a csemetéket.

 

A Közösségi Tele-Kert létrehozásának folytatása

2016. június

A Közösségi  Tele-Kertben szépen alakul az ovisok tankertje. A gyerekek nagy örömére megkóstolhatták az első saját termesztésű retket. Érik a borsó, nő a répa, a hagyma..

A Közösségi Tele-Kert létrehozásának folytatása

 Közösségi nap

Készül a homokozó, várja a gyerekeket!

  
 

A Közösségi Tele-Kert létrehozásának folytatása

 Közösségi nap

Folytatódtak a munkák a Közösségi Tele-Kertben. A gyümölcsfák elültetve, a vetemény a földben. Ezúttal a bogyós növények ültetésével és a gyerekek mezítlábas ösvényének készítésével töltöttük a napot. A lelkes csapat elfáradt, de nagyon jól érezte magát. A kert egyre szebb lesz!! Köszönjük mindenkinek a munkáját, az elismerést és a biztatást!

 

 

A Közösségi Tele-Kert létrehozásának folytatása

A 2. Közösségi nap: 2016.04.07.

 

Kellemes időre keltünk 2016.04.07. csütörtöki napon. A kilenc órakor kezdődő munkálatokra szép számmal jelentek meg a vállalkozó kedvű emberek. A rádió bekapcsolása után, ritmusosabban és kellemesebben kezdődött a munka.

A feladatok több ponton zajlottak, az ásós csapat elsőnek egy hatalmas gödröt ásott a szelídgesztenyefának, majd folytatták az ültetést a különböző fajtájú szilvafákkal.

A kertészek csapata a kertben zöldségeket, bogyósokat és a gyógynövényeket tették földbe. Az előkészített talajba a gondos tervezés és kimérés után elkezdődött az ültetés, figyelembe véve, hogy mi mellé mi nem kerülhet, illetve melyik növénynek milyen jótékony hatása van a környezetre.

Közben az óvodás apukák és anyukák hozzáláttak kiásni a tanösvény helyét. A kétszer 15 méter hosszúságú szakasz kiásása kellemes fáradságot biztosított az apukáknak, az ásás után pedig a beton szegőket tették a földbe.

Délelőtt folyamán meglátogattak bennünket az óvodások, akik a számukra előre elkészített tankertbe elvetették a magokat.

A szakács csapat is kitett magáért, az általuk elkészített tökéletes babgulyás és lekváros piskótatekercs elfeledtette a fáradalmakat és újult erővel folytattuk a munkánkat ebéd után.

Ez a nap is sikerrel zárult!

 Fábián András

 

Készül a „Közösségi Tele-Kert”

2016.04.01

 1. Közösségi nap

A Mol Zöldövezet pályázat támogatásával elkezdődtek a telepítési munkák. Az ápr. 1-re szervezett közösségi napon 53 őshonos gyümölcsfa került elültetésre. Nagyon lelkes csapat jött össze, nagyon jó hangulatban telt el a nap. A helyieken kívül számos segítő érkezett  Berettyóújfaluból is.

Az egész napon át tartó ültetést, a közös ebéd szakította meg, amelyet önkéntes segítők főztek helyben, a teleház konyhájában.

Sokan voltunk és mindenki részt vett az ültetésben. Volt, aki ültetett, locsolt, ásott, füvet nyírt, vagy a fák helyét jelölte ki a szimmetrikus elrendezés miatt. Ültetés közben fűnyírótraktorral tettük még szebbé az udvart. A nap végén mindenki érezte a kellemes fáradságot. Várjuk a folytatást!

Fábián András

 

Kedves Szentpéterszegiek!

Örömmel tudatjuk, hogy a Bihar Közösségeiért Alapítvány által a „MOL Zöldövezet Programra” benyújtott pályázat támogatásban részesült. 

A Teleház udvarán (Kossuth u. 49.sz.)

„Közösségi-Tele Kert” kerül kialakításra őshonos gyümölcsfák, cserjék telepítésével, „herbakert” (gyógy- és fűszernövény), gyermek veteményes (tankert), játszóudvar, mezítlábas ösvény, „sör-kollektoros” aszaló és egyéb közösségi helyek/eszközök készítésével.  

Szeretettel hívjuk és várjuk mindazokat, akik a

megvalósításában és a közösségi programokban szeretnének részt venni.

Az első közösségi, ültetési nap:

2016. április 1. (péntek) 9 órától.

 

Közösségi Tele-Kert tervezése, avagy készülünk a

MOL Zöldövezet Program  pályázatára

A Teleház kertjének gyümölcsfákkal, növényekkel való betelepítése, közösségi pihenőhely kialakítása több éve foglalkoztatja a Teleházba járó csoportokat. Az októbertől januárig tartó közösségi tervezés eredményeként jött létre az a  tervezet, amely benyújtásra kerül a pályázati kiírás második fordulójára.